Citrusok otthon

Neeeem, ez nem citrom! Ez egy gerezd fehér uborka, úgyhogy erről majd máshol írunk! 😉

Ez itt viszont már a huszonöt éves citromfánkon az idén termett gyümölcs:

Bármennyire furcsán hangzik is, hogy saját citromból készült limonádét szürcsölgethetünk otthon a teraszon, amit saját magunk termesztette mentával, citromfűvel vagy éppen uborkával bolondíthatunk meg, ha van némi hűvös és lehetőleg világos, zárt helyünk, ahol teleltetni tudjuk a növényeinket, érdemes belevágni egy citromfa, vagy tulajdonképpen bármelyik citrusféle otthoni tartásába. Igazából a több évtizedes családi tapasztalatok azt mutatják, hogy még a hűvös, világos hely sem elengedhetetlen: a szakértők óvó figyelmeztetése ellenére szobában tartva, a cserép alatt alátéttel is kitűnően kihúzhatják a telet citrusaink, ha odafigyelünk rájuk. 50 éves fa is van a családunkban, ami szinte mindig így telelt, és még mindig virul és terem. Ez persze kényszermegoldás, de működhet, ha más lehetőség nincs.

Ha továbblépnénk a leginkább közismert citrusféle, a citrom tartásán (vigyázat, a citrustartókat gyakran elkapja gépszíj, és minimum tíz fajta beszerzéséig nincs megállás), olyan csodákat művelhetünk a konyhában, mint hogy a kertből szakított kaffir lime levelünkkel ízesítjük a Tom Kha Gai levesünket. Erről bizonyosan tudjuk, hogyan volt kezelve, kapott-e kémiai növényvédőszert (természetesen nem kapott).

Makrut lime

A mi kertünkben a fentieken túl megtalálod a bergamott citrust (citrus bergamia), amelynek olajával az earl grey teát ízesítik, vagy a nagyon különleges termésű kaviár lime-ot, amelynek húsa a gyümölcsöt felvágva kaviárszerű tömlőkben omlik elő a héj alól. A golyócskák például halételek ízesítésére kitűnően használhatók.

Bergamott citrom

Kaviár lime

Egy éve oltott növendékeink között van vérnarancs, pomeló és grapefruit is – ezeknek a gyümölcseire azonban még néhány évet várnunk kell.

Házilag is érdemes kipróbálni viszont a pomelómagok elvetését – nekünk is így születtek a később beoltott növendékeink. Az ezekből nőtt fácskák teremni ugyan nem igen fognak, viszont kitűnő, mert erőteljes alanyok ahhoz, hogy szinte bármilyen citrusfélét rájuk oltsunk. Az oltáshoz mostanában már nem is nehéz segítséget találni: a közösségi oldalak citrusos csoportjaiban sok segítőkész citrusmániákust lehet találni.

A kifejlett pomelómagoncok a beavatkozás előtt

Lábadozók. Frissen oltott pomelómagoncok a műtét után hazatérve (május 22.)

Meg is jelent az első rügyecske! (május 29.)

Június 12-én már komplett kis növényünk van.

Az idén nyáron, egy évvel később már ekkorára nőttek az oltott növények:

A Poncirus trifoliata, azaz a télálló vadcitrom a nálunk szabadban is megélő citrusféle, ami átvészeli a legnagyobb fagyokat is. Gyümölcseinek ugyan csekélyebb az élvezeti értéke, mint nemesített társaié, viszont egyrészt a szabadban nevelhetünk egy ugyancsak mutatós citrusfélét (ráadásul sövénynövénynek sem utolsó), másrészt gyantás savanykásságával ez is remekül ízesítheti a teánkat.

A sóban eltett citrom közel-keleti konyhában véghez vitt csodáiról hamarosan olvashatsz nálunk bővebben. Mi is készítettünk ugyanis ilyet a saját termesztésű citromjainkból:

Sóban eltett citrom

Citromvirágzás

A citromfa otthoni szaporítása meglévő fánkról.

Ha termő fát szaporítanánk, két módszer, a dugványozás és a légbujtás közül érdemes választanunk. A dugványozás a legegyszerűbb módja citromunk szaporításának, ami viszont azzal jár, hogy aprócska növényünk lesz a meggyökeresedés után. Ha bevállaljuk a légbujtás hosszabb, pepecselősebb folyamatát, rögtön olyan, méretesebb növényt kaphatunk, amin esetleg már termés is van, és a következő évben ismét teremni fog.

Hogy hogyan lehet lépésről lépésre légbujtással szaporítani, az egy következő blogbejegyegyzésünk témája lesz!