Történetünk

A történetünk

Patinak mindig sok növénye volt. Ahol jártunk, begyűjtöttük a magokat, itthon pedig Pati elültette őket – így lett például háromméteres datolyapálmánk. Egy toszkán körút során az első állomásunkon meglátogatott citruskertészetben Pati ragyogó arccal szaladgált fától fáig, a látogatást követően pedig Gábor kevéssé ragyogó arccal, de kellő elszántsággal egy kaffir lime és egy bergamott citrusfával a hóna alatt vonult szállodáról szállodára.

Miközben a budapesti lakásunk kis kertjéből fokozatosan kiszorítottak minket az egzotikus növények és a paradicsomtövek, egyre inkább elhatalmasodott Patiban a vágy, hogy saját maga termessze meg, amit megeszünk. A véletlenek sora úgy hozta, hogy hamarosan a miénk lehetett Pati vágyainak tárgya: egy méretes kert a Szentendrei-sziget szívében. A budapesti bázist fenntartva kialakítottunk hát a szigeten egy második bázist, ahol már több éve termesztjük a zöldségeinket, fűszernövényeinket és ehető virágainkat teljesen vegyszermentesen.

A termesztés sikerén felbuzdulva Gábor kísérletezésbe kezdett: több évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött és a kreativitás adottságával kombinálni kezdte az ízeket és színeket, amiket a kert adott.

A kettőnk kétféle tevékenysége remekül támogatja és kiegészíti egymást: ha Gábornak eszébe jut valamilyen különleges ízkombináció, megnézzük, hogy Pati meg tudja-e maga termeszteni a hozzávalókat. Ha pedig Pati tesz szert valamilyen új és eddig ki nem próbált növény magjára, Gábornak indul be a fantáziája, hogy mit lehetne belőle készíteni.

A környezetünk nagy lelkesedéssel és támogatással fogadta, amit együtt csinálunk, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy mivel a kapacitásunk elegendő hozzá, megpróbáljuk minél több embernek megmutatni és átadni azokat az élményeket, amiket a kert és a belőle kibontakozó ízek nekünk adnak. Szeretnénk egy kicsit mutatni abból az életformából is, ami ezzel jár; azt a manapság világszerte egyre inkább újra teret nyerő gondolatot, ami régen egészen magától értetődő volt: hogy visszajussunk a természethez és a gyökerekhez (átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is), és azzal minél inkább összhangban próbáljuk élni az életünket – ezért gondozzuk teljesen vegyszermentesen a kertünket, és ezért készítünk minden termékünket tartósítószer- és adalékanyag-mentesen.