Az idén is betakarítottunk a kertből némi gyömbért és kurkumát – bár ez még nem az a mennyiség, amit a krémjeinkbe bele tudnánk tenni mondjuk a zöldparadicsom mellé, azért szeretnénk azt is megmutatni nektek, hogy akár ti is megpróbálkozhattok egzotikus fűszerek otthoni termesztésével. Ezekből otthon úgysem használ az ember túl nagy mennyiséget, azt meg ha maga megtermeszti, garantáltan vegyszermentes minőséghez jut, ráadásul több ezer kilométeres szállítástól kímélve meg magát és a környezetét! ✌️?? A kurkuma megszárítva például igazán hosszú ideig használható marad ?

A boltban vásárolt gumók hajtatása viszonylag egyszerű, bár kissé időigényes folyamat, ezért már a tél folyamán érdemes belefogni, hogy a nyári szezon végére elegendő ideje legyen a növénynek az új rizómák kinevelésére. Segíthet persze, ha van egy fóliasátrunk vagy üvegházunk, amivel meghosszabbíthatjuk a jó időt a növényünk számára. Érdemes minél frissebbnek látszó gumókat választani – némelyiken már csírakezdemények is látszanak, azokra azonnal csapjunk le!

A mi gyakorlatunk az, hogy a gumókat körülbelül félig takarjuk csak be földdel, és időnként öntözve meleg helyen, radiátor közelében türelemmel várjuk, hogy egyszer csak megjelenjenek rajtuk a fejlődésnek induló hajtások. A fagyok elmúltával kiültethetjük őket szabadföldbe is, vagy átültethetjük nagyobb cserépbe, hogy legyen helyük a rizómáknak a növekedéshez.

A növények kiásásával és átteleltetésével még nem próbálkoztunk – ez majd egy következő projekt lesz –, a thai citromnádnál viszont bevált és évek óta szuperul működik ez a módszer.